Bangkok LK

Loi Krathong; het feest van het licht

Op vrijdag 3 november vindt Loi Krathong plaats in Thailand. Loi Krathong is het feest van het licht. Loi betekent drijven en krathong is het soort lotus bootje. De origine van het feest is onduidelijk, sommige zeggen dat het ontstaan is in Sukhothai, de oude hoofdstad van het land, en anderen zeggen dat het een ode is aan de godin van het water. Zeker is dat het festival plaats vindt tijdens de volle maan van de 12e maan maand.

Dit jaar is dat dus op 3 november. Het festival draait erom een ‘krathong’, een bootje in de vorm van een lotusbloem, gemaakt van bananenbladeren, en gedecoreerd met een kaars, wierook en Thais muntgeld, op het water te laten. Het wordt gezien als offer voor Mae Khongkha, de Moeder van het Water, als dank voor de rijst oogst. Voor sommige is het symbolische idee dat het bootje wegvaart met het ongeluk, of de boosheid van de persoon die het bootje te water laat. Als de kaars op de krathong aanblijft tot ie uit het zicht is, betekent dat een jaar vol geluk.

rsz_krathong

De Krathong

Gevouwen van bananen bladeren en gedecoreerd met verschillende soorten bloemen, wierookstokjes, een kaars en soms ook met geld. Eventueel wordt er een nagel of lok haar van de persoon bijgedaan om de krathong persoonlijk te maken.

 

Normaliter worden de krathongs te water gelaten op rivieren en smalle kanalen genaamd ‘klongs’, tegenwoordig kan het echter ook op een meer of vijver. Ook is het festival tegenwoordig uitgebreid met bijvoorbeeld krathong-maak competities, of ‘Ram Wong’ dans shows. In Chiang Mai is er een andere dimensie aan het festival gegeven door lantaarns op te laten in de lucht. Dit gebeurt ook weleens in Bangkok, Phuket of Samui, maar op kleinere schaal.

 

rsz_bkk_lanterns

Ben je in Bangkok en wil je dit festival meemaken? De hoofd viering vindt plaats bij Asiatique, het grote winkelcentrum aan de rivier Chao Praya. De voormalige plek van de hoofdviering is langs de oevers van Wat Saket in het oude gedeelte van de stad, dit is nog steeds een populaire plek voor de viering. In de buurt van Khao San Road is ook een mogelijkheid om het festival mee te vieren, namelijk bij de Phra Athit Pier.

 

rsz_1rsz_1lk_chao_praya

Krathongs op de Chao Praya river

Wil je liever een wat rustigere viering? Ga dan naar een van de hotels die aan de rivier liggen. Zo kan je genieten van diner, vuurwerk, en Thaise optredens bij verschillende hotels langs de rivier, waar het een stuk minder druk is dan aan de oevers of pieren. Daarnaast is het mogelijk om het meer ‘downtown’ te vieren, bijvoorbeeld bij de vijver in Lumpini Park, Benjasiri Park or Benjakiti Park.

 

 

rsz_park_lk

De hoofdviering bij Asiatique is waar de locals het festival vieren. Het festival begint rond zonsondergang, en je kan dan je eigen krahtong kopen. Ook kan je kijken hoe de krathong traditioneel gevouwen wordt, of het zelfs zelf proberen! Bij de promenade van Asiatique wordt het verhaal van Loi Krathong vertelt doormiddel van dans en muziek, je kan je eigen krathong te water laten en er is vuurwerk.

 

rsz_loi_krathong_bkk

In Chiang Mai is het festival beter bekend onder de naam Yee Peng, en ligt de focus meer op vliegende lantaarns, dan op drijvende. Het festival duurt hier zelfs enkele dagen, startend op 2 november, en eindigend op 4 november. Het begint met een traditionele opening, het aansteken van de eerste kaarsen en een traditionele Lanna dans, bij het Three Kings Monument. Daarna volgt een openingsceremonie en een Mr. and Miss Yee Peng Contest bij het Lanna Folklife Museum. Op 3 november is de dag van het echte festival, en worden er in verschillende tempels diensten georganiseerd. Om 19.00 uur worden de lantaarns de lucht in gelaten vanaf de Nawarat brug. Ook op zaterdag worden er weer lantaarns de lucht in gelaten.

rsz_thailand-yi-peng-sky-lantern-festival-gettyimages-524704907