rsz_mon_people_02

Het Mon Village in Kanchanaburi

Click for English

Een leuke toeristische plek in Kanchanaburi is het Mon Tribal Village. De Mon zijn een etnische groep die origineel uit Mongolië komen, maar tegenwoordig vooral in het midden van Myanmar en de zuidelijke grens met Thailand leven. Het is een van de eerste volkeren die zich vestigde in Zuidoost Azië, en ze brachten de beschaving naar centraal en noord Thailand, en centraal Laos meer dan 1200 jaar geleden. Door de eeuwen heen zijn ze steeds verder verdreven uit deze landen, en nu verblijven ze allen nog in het noorden van Thailand en het zuiden van Myanmar.

rsz_jr-992

De cultuur

De Mon cultuur en schrift is van grote invloed geweest op de Birmese cultuur. Ook de Lanna cultuur heeft overeenkomsten. De Mon hebben vele special instrumenten die ze gebruiken voor de traditionele dans, bijvoorbeeld de Kyam, een krokodil vormige xylofoon, en de Saung harp. Tegenwoordig zijn er nog maar 1 tot 5 miljoen Mon over, en ongeveer een derde van hen spreekt nog de Mon taal en volgt de cultuur en tradities.
rsz_img_5888

Het dorp

In het dorpje in Kanchanaburi leven de Mon nog een simpel en traditioneel leven. Ze gebruiken bijna geen elektriciteit, en de elektriciteit die ze wel gebruiken wordt opgewekt door zonnepanelen. Het dorpje is een beetje aangepast aan het toerisme, ze verkopen traditionele rokken en eten aan de bezoekers. Als je het dorp bezoekt, kan je rondwandelen langs de Golden Rock, de tempel, de school en kijk vooral ook goed naar de traditionele huisjes op palen, die ervoor zorgen dat de voetjes droog blijven in het regen seizoen.
rsz_2007_apr_natureexplorer_244

Ondersteuning

Veel van de jonge Mon uit het dorp werken in de lokale hotels, voornamelijk voor de River Kwai Jungle Rafts, omdat deze aan de voet van het dorp gevestigd is. The FloatHouse River Kwai biedt ook ondersteuning aan de Mon om hen te helpen hun cultuur en tradities te behouden. Bijvoorbeeld door een platform te bieden waar de Mon hun traditionele dans elke avond op kunnen voeren, en door tours aan te bieden aan de gasten, zodat zij kunnen leren over de Mon en hun verdwijnende cultuur. Het is zeker een bezoekje waard, het zou zomaar de laatste keer kunnen zijn!
rsz_mon_people_07