hf1

Hellfire Pass, een plaats die je sprakeloos maakt

Hellfire Pass is de naam van de ‘railway cutting’ op de voormalige Death Railway, beter bekend als de Burma Railway, die gebouwd is tijdens de Tweede Wereldoorlog door oorlogsgevangenen onder verschrikkelijke omstandigheden. Hellfire Pass staat bekend om de plek waar zeer veel constructie werkers zijn gestorven door de gruwelijke omstandigheden. Het wordt Hellfire Pass genoemd omdat er werd beweerd dat het beeld van de lijdende oorlogsgevangenen die onder ondraaglijke omstandigheden aan het werk waren in de nacht onder het licht van de fakkels op een werkelijke Hell leek. De focus in dit blog is op het Hellfire Pass Memorial Museum, als je meer wilt lezen over de Death Railway kun je hier klikken.

De wrede geschiedenis van Hellfire Pass

hf2Een van de grootste redenen waarom er zoveel oorlogsgevangenen en gedwongen Aziatische arbeiders hebben geleden en zijn omgekomen tijdens de constructie van dit specifieke deel van de Death Railway is omdat Hellfire Pass the grootste rotssnede was op de hele spoorlijn. Gecombineerd met de afgelegen en moeilijk bereikbare locatie en het gebrek aan goede werkmaterialen resulteerde in verschrikkelijke gevolgen. Misschien denk je nu bij jezelf van “Waarom maakten ze geen tunnel in plaats van een doorsnede?”, dat was omdat tijd waardevol was voor de Japanners, aan een doorsnede van de berg kon van alle kanten worden gewerkt en bij een tunnel kon er maar alleen van een kant gewerkt worden. De oorlogsgevangenen, bestaande uit Australiërs, Britten, Nederlanders en andere geallieerden, moesten 18 uur per dag werken. Volgens de statistieken waren in zes weken tijd ongeveer 70 mannen geslagen tot de dood als gevolg en vele anderen overleden onder andere aan ziektes, uithongering en vermoeidheid. En alsof dit nog niet genoeg was, ook vele Aziatische werkers verloren hun leven tijdens deze constructie. Deze Aziatische werkers werden goede banen beloofd maar uiteindelijk was hier alles van gelogen door de Japanners en verloren vele Aziaten net als de oorlogsgevangenen hun leven. Exacte nummers van het aantal doden zijn niet beschikbaar omdat de Japanners hier niks van bijhielden.

Het verhaal achter het Hellfire Pass Memorial Museum

hf3Het behoud en de ontwikkeling van deze historische plaats is allemaal te danken aan de inspiratie van de Australische ex-oorlogsgevangene Dhr. J G “Tom” Morris. Morris was een van de duizenden oorlogsgevangenen die onder verschrikkelijke omstandigheden aan de Death Railway werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog. Morris overleefde de wrede tijd en 40 jaar na zijn werk aan de Death Railway besloot hij om terug te gaan naar Thailand om te zoeken naar de locatie waar het zich allemaal afspeelde. In 1984 vond Morris Hellfire Pass, wat bijna niet te vinden was door alle jungle die er in al die jaren gegroeid was. Hij vond de inspiratie om deze historische plaats te behouden als nagedachtenis aan allen die hebben geleden en hun leven hebben verloren tijdens de constructie van de Death Railway. Morris vroeg de Australische regering om Hellfire Pass als een historische plaats te benoemen. Een budget werd beschikbaar gesteld om een gedenkplaats te bouwen en om de bereikbaarheid tot de locatie te verbeteren. In 1994 werden meer en meer fondsen aangewezen om het museum te verbeteren en de paden en informatie borden. Het museum opende officieel op 25 april 1998 en tegenwoordig verwelkomt het meer dan 80000 bezoekers per jaar.

hf4

Aanbevolen hotels in Kanchanaburi

Read in English

Written by
Bastiaan