anzac

ANZAC 2015 – Dodenherdenking in Thailand, Kanchanaburi

25 april was een dag vol emoties en rouw voor vele Australiërs en Nieuw-Zeelanders. Het was de dag waarop alle slachtoffers van oorlogen en conflicten, het Australische en Nieuw Zeelandse leger (Australian and New Zealand Army Corps) werden herdacht. Aangezien de Tweede Wereldoorlog ook in Thailand heeft plaatsgevonden, ontving Kanchanaburi afgelopen weekend veel bezoekers die allen tezamen kwamen om stil te staan bij de verschrikkelijke evenementen van de Tweede Wereld oorlog. Al jaren lang is het slogan: ‘Lest we forget’.

 

Wat is er gebeurd?

De Japanners bepaalde de regels in de Tweede Wereldoorlog. Ze namen veel Aziatische werkkrachten gevangen, alhoewel zij zich eerst op een vrijwillige basis aanmeldde veranderde dit  al snel. Naast de 200.000 Aziaten waren er meer dan 60.000 geallieerden krijgsgevangen die aan het werk werden gezet, oorspronkelijk uit Australië, Nieuw-Zeeland, Amerika, Frankrijk en Nederland. In erbarmelijke omstandigheden moesten zij de zogenaamde Dodenspoorweg aanleggen terwijl zij enorme obstakels tegenkwamen zoals de brug over de Kwai rivier en de Hellfire Pass, een keten die zij moesten zien te doorkruisen.

 

Speciale gasten in Kanchanaburi

De Australische senator Michaelia Cash was een van de sprekers en stond stil bij de verschrikkelijke gebeurtenissen in Kanchanaburi. De krijgsgevangen werden herdacht, zij die geleden hebben tijdens de bouw van de spoorlijn die door Thailand naar Myanmar liep. Één van de voormalige krijgsgevangen die de oorlog heeft overleefd is Neil Macpherson. Hij was in een rolstoel aanwezig tijdens de ceremonie. De 92 jarige man uit Mindurah vertelde dat oorlog iets verschrikkelijks is wat je nooit kunt vergeten, overlevende nemen hoogstwaarschijnlijk hun ervaringen mee in het graf.

 

De ochtenddienst – Hellfire Pass

In de vroege ochtend, 5.30 om precies te zijn, begon de ochtenddienst in de Hellfire Pass, ook wel Konyu Cutting genoemd. De pass is naast het Hellfire Pass Memorial Museum in de Kanchanaburi provincie. De meeste bezoekers droegen stevige schoenen aangezien de pass best een aantal trappen heeft (daarvoor moeilijk toegankelijk voor gehandicapten). De weg naar de pass toe neemt ongeveer 20 min. Na de ceremonie van zo’n 40 min. werd er een traditioneel ontbijtje geserveerd op de parkeerplaats van het museum.

 

Herdenkingsdienst en kranslegging – Erebegraafplaats Kanchanaburi

De tweede sessie van de speciale dag, 25 april, vond plaats op de enorme oorlogsbegraafplaats van Kanchanaburi. Het was een warme dag, veel mensen gebruikte een paraplu om zichzelf tegen de zon te beschermen. De ceremonie begon een uur later dan vorig jaar, om 11.00. Door het toenemende aantal bezoekers is deze tijd geschikter en het geeft bezoekers de tijd om de begraafplaats te bereiken. De ceremonie nam ongeveer drie kwartier in beslag met Nieuw Zeeland dit jaar als host. Zij zorgden voor voldoende faciliteiten voor het comfort van de bezoekers, met name ouderen werden goed verzorgd.

 

Wilt u volgend jaar komen?

Heeft u dit jaar gemist maar wilt u wel graag de ANZAC herdenkingsdienst bijwonen? Geen probleem, u bent meer dan welkom. Voor transport mogelijkheden en verblijf kunt u een kijkje nemen op www.serenatahotels.com, SERENATA beschikt over vijf resorts rond de River Kwai rivier vlakbij de Hellfire Pass.

Veel gedenktekens kunnen gevonden worden rond de Hellfire Pass.

Veel gedenktekens kunnen gevonden worden rond de Hellfire Pass.

 Foto van blije werknemers, realiteit was helaas anders…

Foto van blije werknemers, realiteit was helaas anders…

De naam: ‘Hellfire Pass’ is ontstaan doordat krijgsgevangen met fakkels de pass verlichtte wanneer ze ’s nachts moesten werken.

De naam: ‘Hellfire Pass’ is ontstaan doordat krijgsgevangen met fakkels de pass verlichtte wanneer ze ’s nachts moesten werken.

 

[Read ANAZAC Day 2015 in ENGLISH]