Hellfire Pass ANZAC Military

25 april, de nationale anzac dag.

Een van de grootste en belangrijkste nationale dagen for Australiers en nieuw-zeelanders is de Anzac dag. De afkorting anzac staat voor ‘Australian and New Zealand Army Cops’. Deze dag word gevierd op 25 april en is de jaarlijkse herdenkingsdag van de eerste militaire actie door het Australische en Nieuw-zeelands leger in de Eerste Wereld Oorlog.

Op de 25e, 1915 waren de troepen van de twee landen geland op Gallipoli. Ookal was de missie zelf geen succes voor de troepen, is er wel de nationale herdenkingsdag uit gekomen voor de twee landen, een dag voor herdenking en respect tonen aan de overledene. Tijdens de eerste paar anzac dagen was het vooral een herdenkingspunt voor de Eerste Wereldoorlog maar dit is sindsdien verbreed naar alle die hun leven verloren hebben in militaire en vredesacties waar Australie en Nieuw-Zeeland aan meegedaan hebben

Hellfire Pass

De Thai-Burma spoorweg

Elk jaar worden er meerdere ceremonies georganiseerd over de wereld, waaronder eentje in Thailand. De ceremonie in Thailand vind zich plaats in de Hellfire Pass in Kanchanaburi. Australie had troepen over de gehele wereld verspreid in de 2e Wereldoorlog en vele waren gevangen genomen, de gevangenen werden geforceerd om te werken aan de Thai-Burma spoorweg. Duizenden gevangenen zijn overleden in deze barre omstandigheden en vele meer lijden aan traumas. Terwijl het meer dan 60 jaar geleden is, is het nog steeds als een verse wond voor de vele kinderen en kleinkinderen van de overledene in deze gruwelijke periode.

Vandaar dat er elk jaar op de ochtend van 25 april, bij de Hellfire Pass een herdenking gedhouden word. In 2005 is er een herdenkingsplaats gemaakt bij de pass door die Australische overheid en is sindsdien de verzamelingsplaats for de herdenking. In 2012 waren er ongeveer 1100 mensen, die allemaal klaar stonden bij de zonsopgang.

Nadat de ceremonie afgelopen is hebben de bezoekers een ‘gun breakfast’ van thee, koffie en klassieke anzac koekjes. Dit ontbijt word genuttigd bij het Hellfire Pass Memorial Museum net boven de Konyu Cutting (Hellfire Pass). Na het ontbijt reist de gehele groep naar het Kanchanaburi War cemetry voor een service die begint s’ochtends om 10 uur. Dit was vroeger om 11 uur, maar is door de hitte in het zonnige Thailand een uur naar voren geschoven. De activiteiten hier zijn iets meer multi-cultureel ondanks dat Anzac van oudsher een Australisch en Nieuw-Zeelands ceremony dag is. Thaise authoriteiten leggen vaak ook kransen neer terwijl Thaise jongeren muziek spelen in de doedelzak band.

Nachtje overnachten

Op de nacht van de 24e tot de 25e overnachten veel Australiers in het Home Phutoey Resort, wat 1 van onze zusterondernemingen is. Dit resort ligt dicht in de buurt van de Hellfire Pass en heeft ook een museum om de geschiedenis en tragedie van de 2e Wereldoorlog te zien. Daarnaast zijn er ook nog kamers vrij in het Hintok River Camp Resort tijdens de Anzac dag

Als je een andere keer in Kanchanaburi bent is Hintok River Camp ook zeker een aanrader, al is het maar voor 1 nachtje. Het Resort is dichtbij de Hellfire Pass en is daarom een perfecte plek om te omgeving te ontdekken en te genieten van de prachtige en rustgevende natuur rond Kanchanaburi.

Hintokgarden